08.10.2010.

Le Svraka Bizarre - Planeta Somanija - II svet

Kruševačka rok grupa Le Svraka Bizarre nastala je na temeljima performansa "Korak iznad zemlje" autorskog tandema - Jovan Petrović (bubanj, autor muzike) i Ivan St Rizinger (poezija, promocija) iz 1988-9. godine. Isti tandem 1995. nastavlja saradnju, pretačući je u rok kvartet dopunjen gitarskim vunderkindom 18-to godišnjim Vladom Paninom i njegovim vršnjakom Slavišom Bobićem na basu

Nastala od ljudi veoma širokih muzičkih interesovanja grupa je vrlo lako "zakupila" bogat zajednički stav da se ne treba štedeti, već odmah napasti iz svih raspoloživih oružja.
Već u februaru 1996. godine grupa ulazi u ADC studio Vlade Milutinovića i snima singl "Svraka mi na podočnjaku" i "XX vek". Leto i jesen iste godine provode u Jasici (rodno mesto Stanislava Biničkog) gde u miru porodične kuće Paninovih (uz Zapadnu Moravu) "Vile Milice", instalirajući studio po čitavom prvom spratu, stvaraju album "Planeta Somanija - II svet", šesnaest pesama od kojih će kasnije, zbog maksimalne dužine albuma ostati četrnaest.

Zapravo, bila je to zbirka dragocenih snoviđenja, pretočene poezije u surovi hard indi zvuk, sa mnogobrojnim krosoverima koji su sezali čak do bluza.
Uz tek nekoliko javnih nastupa, od kojih valja izdvojiti onaj u jesen 1996., u kruševačkoj Hali sportova, uz tada čitavu prvu ligu novog srpskog rok zvuka, Le Svraka Bizarre već u februaru 1997. objavljuje debi album u zajedničkom izdanju beogradske Panorame Draga Borića i novosadskog Music Yuser-a Slobe Selene.

Uz sam album snimljena su i četiri video klipa, za pesme "Rajski dilber" (snimljen na brdu Beloviću, sa koga su po predanju krenuli prvi kruševački partizani u šumu i sa koga je sjajan pogled na gnezdo Svrake - grad Kruševac), "Svraka mi na podočnjaku" (sniman u zimu, pored same Zapadne Morave, iza grupe gori kukuruz a kao rasveta služe farovi, sve iz jednog kadra snimao veliki prijatelj Predrag Nikolić), "Pomrčina ower Morava" (snimak sa Televizije Kruševac) i "XX vek" (rađen montažom najrazličitijih fotografija i video zapisa).
Le Svraka Bizarre - Planeta Somanija - II svet"
01 Planeta Somanija (intro) ft. Ljuba Somanijac iz Aleksandrovca
02 Zrela kajsija pod kopitom
03 Buljoglavi
04 Svraka mi na podočnjaku
05 Rajski dilber ft Marko Đorđević (Slobodna Wožnja)
06 Pomrčina ower Morava
07 Samo Kiš na noć
08 Roker Španijel
09 Kreposne kosti
10 Mala noćna plovidba
11 XX vek
12 Mali beli gad
13 Skanplay - Sikepele
14 Planeta Somanija (outro)

Blog

DOWNLOAD: Le Svraka Bizarre - Planeta Somanija - II svet

Нема коментара:

Постави коментар