7. 10. 2010.

Dubioza Kolektiv - 5 do 12

Album "5 do 12", četvrti studijski album Dubioza kolektiva je sniman u Sarajevu u studiju Skirlibaba, a producent albuma je Brano Jakubović. Na albumu se kao gosti pojavljuju frontman Plavog orkestra Saša Lošić – Loša te makedonski bend Superhiks

Dubioza kolektiv je bend iz Bosne i Hercegovine osnovan 2003. godine od članova grupa Gluho doba against Def Age (Zenica) – Adisa Zvekića, Almira Hasanbegovića – i Ornamenata (Sarajevo) – Brane Jakubovića i Vedrana Mujagića. Kasnije, bendu se priključuju gitarista Armin Busatlić (ex- SCH, Beastly Stroke), bubnjar Senad Šuta, perkusionista Orhan Oha Maslo te sound inžinjer Dragan Jakubović.

Izdavačka kuća Gramofon objavljuje Dubiozin prvi album Dubioza kolektiv u aprilu 2004. U decembru iste godine, objavljen je drugi CD Dubioza kolektiva: EP "Open Wide" na kojem se kao gosti pojavljuju dub guru Benjamin Zephaniah i Mush Khan iz pakistansko-britanskog benda Fun-da-mental.
U junu 2006. godine, objavljen je novi album Dubioza kolektiva za izdavačku kuću Gramofon. Album Dubnamite, je snimljen tokom 2005. i 2006. godine, a kao gosti na albumu se pojavljuju Defence i francuski umjetnik Niköll (Nicolas Cante).

Album "Firma ilegal" je objavljen u martu 2008. u BiH za novopokrenutu izdavačku kuću Ekipa. Firma ilegal je prvi album Dubioza kolektiva na bosanskom jeziku, a kao gosti se pojavljuju Adnan Hamidović a.k.a. Frenkie (na pjesmi “Dosta”) i Gino Banana iz Kultur Shock-a (pjesma “Stav”). Kasnije te godine, album se pojavljuje i na tržištima u regionu preko izdavačkih kuća Menart (Slovenija i Hrvatska) te PGP RTS (Srbija).

Novi album "5 do 12" predstavlja logičan nastavak "Firme ilegal". Ovo je još jedno kratko i jasno djelo sa 9 pjesama koje udaraju direktno u glavu. Korumpirani vlastodršci koji se brinu samo za svoje vlastite interese, birokracija, recesija, razorni nacionalizam i stanovništvo na rubu siromaštva (…) su inspirisali bend da napravi još jedan manifest otpora takvoj situaciji.

Site


DOWNLOAD: Dubioza Kolektiv - 5 do 12

Нема коментара:

Постави коментар