11. 7. 2010.

Infra-Red – Bez imena

Nakon pune tri godine pauziranja osvanuo je novi rad velikih indie-rockera iz Bosanskog Novog/ Novog Grada kojim su najavili svoj mogući povratak i na koncertne pozornice

Ovaj sastav koji je u principu autorski alter-ego Bajsa, tj. Siniše Bajića, imao je raritetnu nesreću da u karijeri održi samo jedan jedini koncert u rodnom im gradu nakon kojeg se doslovce rasturio, 'posthumno' objavivši sjajan album «Intenzivna crna» (2007, Slušaj najglasnije), inače jedan od najsuvremenijih i najoriginalnijih radova na području ex-Yu u prvoj dekadi 21. stoljeća.
Čudna je stvar da ama baš nitko od diskografski jakih etiketa nije prepoznao komercijalni potencijal koji se nalazi u ovom bandu, te da su redom bili odbijani pod geslom da 'sviraju staromodnu rock glazbu'. Nevjerojatno...
Znam cijeli niz priča, događaja i pehova koji su ih pratili u nesretnom slijedu okolnosti, a najčešći uzrok njihove turobne sudbine je bio izgovor moćnika 'tja, tko bi želio slušati band iz, tamo nekog Bosanskog Novog'. U međuvremenu je Bajs okrenuo novu stranicu pokrenuvši band Claymore koji se pokazao veoma uspješnim regionalnim izvođačem izašavši iz lokalnih okvira s nastupima u Novom Sadu, Zagrebu, Banja Luci..., a dokaz njihove kvalitete bio je debi album «Metronome» (2009, Slušaj najglasnije) koji se nalazio i u nominacijama prestižne BiH nagrade Indexi 2010. za najbolji debitantski rad.
Premda se naoko čini da ovaj novi materijal nema onoliko jaku poetsku crtu hitova «Febria», «Rijeka», «Koma» ili «Drama», djelomično i zbog Bajsovog angažmana oko sasvim zadovoljavajućeg uspjeha Claymore, ne može se opovrgnuti teza da je ovaj puta maestro napravio rad za svoj gušt bez obzira na posljedice.
Budući da Infra-Red nikad nisu imali instrumental, Bajs se potrudio napraviti vrlo plesan rock uvod «Sex preko telefona sa ribom koja je pogriješila broj» gdje fila i šiba uvjerljive gitarske riffove i solaže uz pratnju ritam mašine, a onda se potom baca u svoj omiljeni koštac – elegičnu i emotivnu rock baladu, naslovnu «Bez imena» koja zvuči kao da je posvećena jednoj od njegovih najvećih i neostvarenih ljubavi. Štoviše, kada se ova pjesma sluša u kompletu sa uvodnim nabrijanim plesnim instrumentalom, stiče se dojam da su kompozicije uzajamno povezane, a u obje vlada strast i strahovito naglašena emotivna crta. Njegov tekst 'i zato dođi, dođi da ostarimo zajedno, oboje čekali smo predugo, samo osloni se mene, molim te vrati se.../ nikad nam nije bilo suđeno...' ispjevan sa Bajsovim senzualnim muškim vokalom koji nije niti patetičan niti stereotipan, nego veličanstven, često može biti dvosjekli mač koji će asocirati na Radiohead i Placebo, ali ništa zato; Bajs ima svoj prepoznatljiv i unikatan rockerski vokal s kojim nikada nije napravio niti jedan pogrešan korak. Žestoka indie-rock obrada «Djeca sunca (Kosa cover)» još otprije je znana iz ranijeg repertoara Infra-Red, a na ovoj snimci je vidljiva i interaktivna supstanca koja na displayu prikazuje cijeli tekst. Jedna od najduljih pjesama «Siva (sjećanje na njih)» koja iznosi 5 minuta je sofisticirana post-ratna poema o djeci bez budućnosti i melankolična je, kako bi se reklo, 'društvena socijalka' koja samo donosi impresije, ali vrlo tužne i neoptimistične boljke današnjeg društva. Ista također ima i svoj interaktivni pregled sa tekstovima na displayu. Posljednja «Supermorbida» je uz uvodni instrumental i cover «Djeca sunca» žestoki indie-rock pod izrazitim utjecajima Muse sa odličnim gitarskim melodičnim legatto linijama.
Čitav materijal koji iznosi oko 23 minute je ozbiljnog karaktera sa sofisticiranim i vrlo mračnim tekstovima koji nisu zabavne građe, ali su veoma plemeniti i sročeni na poetski način koji dolikuje Bajsu, pjesniku, gitaristi, tekstopiscu i sjajnom pjevaču senzualnog vokala.
Da ovakav materijal naprave neki razvikani i veoma popularni autori od Van Gogh do Urbana i pripadajuće scene, imali bi zalog za udarne koncertne hitove i popunjene dvorane.

Naslovi: 1.Sex preko telefona sa ribom koja je pogriješila broj, 2.Bez imena, 3.Djeca sunca (Kosa cover), 4.Siva (sjećanje na njih), 5.Supermorbida

DOWNLOAD

Нема коментара:

Постави коментар